Päätöksen peruste
Työntekijän henkilöön liittyvät irtisanomisperusteet
Työsopimuslain (55/2001) 7 luvun 2 §:n mukaan työntekijästä johtuvana tai hänen henkilöönsä liittyvänä asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena voidaan pitää työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä sekä sellaisten työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi työntekijä ei enää kykene selviytymään työtehtävistään. Syyn asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on kokonaisarvioinnissa otettava huomioon työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden lukumäärä sekä työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan.
Asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena ei voida pitää ainakaan:
1) työntekijän sairautta, vammaa tai tapaturmaa, ellei hänen työkykynsä ole näiden vuoksi vähentynyt olennaisesti ja niin pitkäaikaisesti, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista;
2) työntekijän osallistumista työehtosopimuslain tai työriitojen sovittelusta ja eräiden työtaistelutoimenpiteiden edellytyksistä annetun lain (420/1962) mukaiseen taikka työntekijäyhdistyksen toimeenpanemaan työtaistelutoimenpiteeseen;
3) työntekijän poliittisia, uskonnollisia tai muita mielipiteitä tai hänen osallistumistaan yhteiskunnalliseen tai yhdistystoimintaan;
4) turvautumista työntekijän käytettävissä oleviin oikeusturvakeinoihin.
Työnantajan on kuultuaan työntekijää 9 luvun 2 §:ssä tarkoitetulla tavalla ennen irtisanomista selvitettävä, olisiko irtisanominen vältettävissä sijoittamalla työntekijä muuhun työhön.
Irtisanomisperuste ja työntekijän kuuleminen
Työntekijä (nimi poistettu) henkilönumero 2000077886, on toiminut toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa 17.2.2003 lukien. Työntekijä on ollut yhtäjaksoisesti pois työelämästä 1.1.2022 alkaen. Työnantaja on 3.2.2025 käynnistänyt työkyvyn arviointia koskevan prosessin, jossa on todettu työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaisesti ja pitkäaikaisesti muuttuneen. Työntekijälle on 17.2.2025 varattu tilaisuus tulla kuulluksi. Kuulemisesta on laadittu pöytäkirja (salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 25 kohta).
Oikeuskäytännössä on katsottu, että noin vuoden yhtäjaksoinen poissaolo osoittaa sellaista työkyvyn olennaista ja pitkäaikaista vähenemistä, jonka johdosta työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää palvelussuhteen jatkamista. Ratkaisussa TT:2011-138 on katsottu, että työnantaja on voinut perustellusti katsoa työkyvyn vähentyneen olennaisesti ja pitkäaikaisesti, kun työntekijällä on ollut useana vuonna poissaoloja noin 50% työajastaan.
Työnantaja on selvittänyt mahdollisuutta tarjota työntekijälle muuta soveltuvaa työtä. Työnantajan näkemyksen mukaan työntekijän koulutus, kokemus ja osaaminen sekä työntekoedellytysten olennainen ja pitkäaikainen muuttuminen huomioiden työntekijää ei ole mahdollista sijoittaa muihin tehtäviin eikä irtisanomista voida siten välttää työntekijän sijoittamisella muuhun tehtävään.
Työntekijän irtisanomisaika määräytyy työsopimuslain 6 luvun 3 §:n mukaisesti. Työntekijän työsuhteen pituus huomioiden irtisanomisaika on 6 kuukautta.
Työntekijän kuuleminen
Työntekijää on kuultu työsopimuslain 9 luvun 2 § edellyttämällä tavalla 17.2.2025.