Päätöksen peruste
Viranhaltijan henkilöön liittyvät irtisanomisperusteet
Viranhaltijalain 35 §:n mukaan työnantaja ei saa irtisanoa virkasuhdetta viranhaltijasta johtuvasta syystä, ellei tämä syy ole asiallinen ja painava. Tällaisena syynä voidaan pitää virkasuhteesta, laista tai määräyksistä johtuvien, virkasuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä sekä sellaisten viranhaltijan henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi viranhaltija ei enää kykene selviytymään tehtävistään. Syyn asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on otettava huomioon työnantajan ja viranhaltijan olosuhteet kokonaisuudessaan.
Asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena ei voida pitää ainakaan:
1) viranhaltijan sairautta, vammaa tai tapaturmaa, ellei viranhaltijan työkyky ole näiden vuoksi vähentynyt olennaisesti ja niin pitkäaikaisesti, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää virkasuhteen jatkamista;
2) viranhaltijan osallistumista viranhaltijayhdistyksen päätöksen perusteella yhdistyksen toimeenpanemaan työtaistelutoimenpiteeseen;
3) viranhaltijan poliittisia, uskonnollisia tai muita mielipiteitä eikä osallistumista yhteiskunnalliseen tai yhdistystoimintaan; eikä
4) turvautumista viranhaltijan käytettävissä oleviin oikeusturvakeinoihin.
Viranhaltijaa, joka on laiminlyönyt virkasuhteesta johtuvien velvollisuuksiensa täyttämisen tai rikkonut niitä, ei kuitenkaan saa irtisanoa ennen kuin hänelle on varoituksella annettu mahdollisuus korjata menettelynsä.
Työnantajan on ennen irtisanomista selvitettävä, olisiko irtisanominen vältettävissä sijoittamalla viranhaltija muuhun virkasuhteeseen.
Irtisanomisperuste ja viranhaltijan kuuleminen
Viranhaltija (nimi poistettu) 2000083663 toimii toistaiseksi voimassa olevassa virkasuhteessa. Viranhaltijalla on ollut useita pitkäaikaisia poissaoloja 22.3.2021 lukien. Työnantaja on 25.2.2025 käynnistänyt työkyvyn arviointia koskevan prosessin, jossa on todettu viranhaltijan henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaisesti ja pitkäaikaisesti muuttuneen. Viranhaltijalle on 29.4.2025 varattu tilaisuus tulla kuulluksi. Kuulemisesta on laadittu pöytäkirja (salassa pidettävä, JulkL 621/1999 24.1 §).
Oikeuskäytännössä on katsottu, että noin vuoden yhtäjaksoinen poissaolo osoittaa sellaista työkyvyn olennaista ja pitkäaikaista vähenemistä, jonka johdosta työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää palvelussuhteen jatkamista. Ratkaisussa TT:2011-138 on katsottu, että työnantaja on voinut perustellusti katsoa työkyvyn vähentyneen olennaisesti ja pitkäaikaisesti, kun työntekijällä on ollut useana vuonna poissaoloja noin 50% työajastaan.
Viranhaltijan työkyky on sairauden johdosta vähentynyt olennaisesti ja niin pitkäaikaisesti, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää palvelussuhteen jatkamista. Mahdollisuuksia muihin työjärjestelyihin tai uudelleen koulutukseen ei ole ollut mahdollisuutta selvittää, sillä ne eivät ole olleet työntekijän työkyvyn johdosta ajankohtaisia.
Viranhaltijan irtisanomisaika määräytyy viranhaltijanlain 8 luvun 40 §:n mukaisesti. Viranhaltijan virkasuhteen pituus huomioiden irtisanomisaika on 6 kuukautta.
Viranhaltijan kuuleminen
Viranhaltijaa on kuultu viranhaltijalain 8 luvun 43 §:n edellyttämällä tavalla 29.4.2025.